Executieverkoop voorkomen, hoe doe ik dat?

Een gedwongen verkoop, iets wat u ten alle tijden wil voorkomen. Het brengt veel stress en onzekerheid met zich mee en uw huis zal waarschijnlijk minder opleveren. Opkopers, beleggers, investeerders en banken kunnen in dit geval een bod op het huis doen. U heeft hier zelf verder geen invloed meer op. Wanneer een huis in de executieverkoop wordt gedaan verschilt per bank en situatie. Wij helpen u graag de executieverkoop te voorkomen.

Executieverkoop huizen: verschillende oorzaken

Een executieverkoop komt met een oorzaak, de maandelijkse betaalplicht van de hypotheek wordt niet voldaan. De oorzaak hiervan is niet in elk geval uit onwil. We behandelen daarom met u de meest voorkomende oorzaken:

  • Werkeloosheid van iemand of een partner
  • Faillissement van een eigen onderneming
  • Ziekte wat vele kosten met zich meebrengt
  • Een relatiebreuk waardoor er meerdere huizen betaald moeten worden

Hoe werkt een executieverkoop?

De hele procedure rondom een executieverkoop is verschillend per situatie en de bank waar u bent aangesloten. In globale lijnen begint het met de eigenaar van het huis die door welke oorzaak dan ook niet in staat is de lasten van het huis te dragen. Vervolgens wordt er in de meeste gevallen een betalingsregeling getroffen. Wanneer deze niet wordt getroffen, of de eigenaar van het huis niet aan deze regeling voldoet, kondigt de hypotheekverstrekker vaak een executieverkoop aan.

U kunt dan als huiseigenaar in sommige gevallen de openstaande schuld in één keer aflossen of een kort geding aanspannen. Anders wordt de woning op een executieveiling aangeboden. Het huis zal dan aan de hoogste bieder worden verkocht en verrekend met de hypotheekschuld. Staan er nog schulden open? Dan zit de huiseigenaar met een restschuld.

Nadelen van een executieverkoop

Het is al eerder benoemd, maar een huis verkopen via een executieverkoop levert vaak een stuk minder op. Dat kan er vervolgens voor zorgen dat de eigenaar van de woning achterblijft met een eventuele restschuld. Dat is het laatste wat iemand wil. Daarbij is de huiseigenaar ook nog eens het huis kwijt en moet hij of zij op zoek naar een nieuwe woning.

Executieverkoop huis voorkomen

Een executieverkoop wilt u dus voorkomen, maar op welke manier is dit mogelijk? In sommige gevallen kunt u ervoor kiezen om zelf het huis te verkopen, echter duurt de reguliere verkoop van een huis veel te lang. Dit kan namelijk weken in beslag nemen waardoor de bank alsnog de executieverkoop kan doorzetten. Het is dan een goede optie om uw huis snel te verkopen via bijvoorbeeld Mercari.

Verkoop uw huis zelf

Het is logisch dat u wil weten hoeveel u kunt krijgen voor uw woning en de verkoop eventueel snel wil doorzetten. Daarom kunt u bij ons een gratis bod aanvragen, die ontvangt u dan binnen 2 werkdagen. Vervolgens kunt u een bezichtiging inplannen en brengen wij binnen 48 uur na de bezichtiging een definitief bod uit. Bij akkoord regelen wij alle administratieve zaken en wordt u een koopcontract zonder ontbindende voorwaarden aangeboden. Zo snel kan het gaan.

Verkopen maar niet verhuizen

Een hele geschikte optie voor verkopers die vermogen nodig hebben, om bijvoorbeeld de openstaande schuld af te lossen is verkopen maar nog niet verhuizen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, verkoop uw huis op afroep of kies ervoor om de overwaarde van uw woning op te nemen. Bij de opname van de overwaarde van uw huis krijgt u de overwaarde binnen een week uitbetaald maar blijft de woning van u.

Verkoop van uw huis bij Mercari

Als opkoper van huizen en ander vastgoed kunnen wij snel handelen en u verder helpen. Wij doen wat wij beloven en zetten graag dat stapje extra. Daarom worden alle zaken u uit handen genomen, op deze manier kunt u (wanneer mogelijk) de executieverkoop en wellicht restschuld voorkomen. Neem contact op voor meer informatie of advies.