Gedwongen verkoop huis: alles wat u moet weten

Kunt u – om welke reden dan ook – uw hypotheek niet meer betalen, dan krijgt u mogelijk te maken met een gedwongen verkoop van uw huis. En dat is geen prettige situatie. Niet alleen dient u de plek te verlaten waar u heel wat herinneringen heeft gemaakt. Ook moet u ineens razendsnel handelen en van alles regelen. Gelukkig zijn er manieren om het tij nog te keren óf om het verkoopproces van uw huis een stuk minder stressvol te laten verlopen. U ontdekt er alles over in dit blog.

Gedwongen verkoop woning: wanneer krijgt u hiermee te maken?

Met een gedwongen verkoop van uw woning krijgt u dus te maken als u uw hypotheek al voor een langere tijd niet kunt financieren. Oftewel: als u veel achterstallige betalingen heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u uw baan verloren bent, als u in een (dure) echtscheiding ligt of als u om andere redenen in de schulden komt. In zo’n situatie mag de bank u dus dwingen uw woning te verkopen. En doet u dat niet of niet snel genoeg, dan verkoopt de bank uw huis zélf, op een huizenveiling.

Hoe snel komt u in deze situatie terecht?

Dit klinkt misschien alsof de bank een boze boeman is, die een huizenbezitter zonder genade op straat zet. Maar zo zit het niet helemaal in elkaar. Een bank dwingt pas tot verkoop van een woning als iemand de hypotheek al voor een heel lange periode niet heeft betaald én als ze diegene de kans hebben gegeven het schuldbedrag alsnog af te lossen binnen een bepaalde termijn. Bent u dus een keer te laat met het betalen van uw hypotheek of zit er een fout in de administratie, dan wordt u echt niet direct uw huis uitgezet.

Hoe u een gedwongen verkoop kunt voorkomen

Merkt u dat u uw hypotheek niet meer kunt betalen of heeft u een laatste betaaltermijn opgelegd gekregen van uw bank? Met onderstaande tips kunt u proberen de gedwongen verkoop van uw huis te voorkomen.

1. Vraag uw bank of hypotheekverstrekker om hulp

Klinkt misschien tegenstrijdig: uw bank om hulp vragen, terwijl zij uiteindelijk degenen zijn die uw huis gedwongen in de verkoop kunnen doen. Maar zoals eerder gezegd: de bank is echt niet per se een boze boeman. Vaak zijn ze bereid om u te helpen, als u in de financiële problemen bent geraakt.

Een goede tip is dan ook: neem – zodra u merkt dat de hypotheeklasten te hoog voor u zijn – contact op met uw bank of hypotheekverstrekker en leg uw situatie uit. Vaak is het mogelijk uw maandlasten tijdelijk omlaag te krijgen of om bijvoorbeeld een betalingsregeling te treffen.

2. Leen geld van familie of vrienden

Lukt het u niet een passende betaalregeling te treffen met uw bank of hypotheekverstrekker, dan kunt u – als de situatie dit toelaat – overwegen geld te lenen van familie of vrienden. Misschien iets wat u liever niet doet, maar wat u wel heel wat narigheid kan besparen. Soms is dit dé oplossing die u helpt een gedwongen verkoop van uw huis te voorkomen. Zorg ervoor dat u goede afspraken maakt en dat u schriftelijk vastlegt wanneer u de schuld terugbetaalt.

3. Zet uw woning (tijdelijk) in de verhuur

Tot slot een tip om de verkoop van uw huis te voorkomen: hem (tijdelijk) verhuren en zelf kleiner gaan wonen. Dit is echter geen oplossing die zomaar voor het grijpen ligt. Er komen heel wat voorwaarden en wetten bij kijken. Niet alleen moet u toestemming krijgen van uw bank, ook mag u niet in elke gemeente uw huis zomaar in de verhuur doen. Daarbij een nadeel: huurders hebben huurbescherming. En heeft u de zaken financieel weer op een rijtje, dan mag u hen niet zomaar uw huis uit zetten.

Gedwongen verkoop huis: hoe u zo min mogelijk stress ervaart

Heeft u de gedwongen verkoop van uw huis niet kunnen voorkomen, dan is dat natuurlijk heel erg balen. En hoewel u dan waarschijnlijk het liefst flink bij de pakken neer gaat zitten, doet u er tóch verstandig aan de moed bij elkaar te rapen en direct in actie te komen. Oftewel: om uw huis zélf te verkopen, in plaats van de bank hem laten verkopen op een huizenveiling.

Wordt uw huis verkocht op een huizenveiling, dan gebeurt dat namelijk bijna altijd tegen een veel te lage prijs. U krijgt er veel minder voor dan wat het huis waard is. En dat levert u een restschuld op.

Verkoop uw huis binnen een week met Mercari Vastgoed

Hoe u uw huis wél snel verkoopt tegen een eerlijke prijs? Een goede manier is om een huizenopkoper in de arm te nemen. Mercari Vastgoed bijvoorbeeld. Hoe dat werkt? Heel simpel: u verkoopt uw huis aan ons, waarna wij ervoor zorgen dat hij in handen komt van de juiste kopers. We fungeren dus als een soort tussenpartij.

Schakelt u Mercari Vastgoed in, dan:

  • Weet u zeker dat uw huis wordt verkocht tegen wat het waard is;
  • Is de verkoop van uw huis al binnen één week rond;
  • Krijgt u het geld vrijwel direct op uw rekening;
  • Hoeft u geen tijd en moeite te steken in zaken als bezichtigingen;
  • Heeft u weinig stress. Het regelwerk nemen wij voor u uit handen.

Interesse? Neem vandaag nog contact met ons op en verkoop uw huis tegen een eerlijke prijs!