Huis verkopen: wat hou ik over

De verkoop van uw huis brengt onzekerheid met zich mee. Wanneer en voor hoeveel wordt uw woning verkocht? De verkoopprijs is in de meeste gevallen namelijk niet de prijs die u uiteindelijk overhoudt. U wilt uw woning het liefst met winst verkopen. Dit is het geval wanneer de verkoopprijs hoger is dan de oorspronkelijk aankoopprijs. Wat houdt u dan over na de verkoop van uw huis? Welke kosten komen hierbij kijken?  Wij vertellen u graag meer over dit hele proces en waar u op moet letten.

Met winst uw huis verkopen

Uw woning wordt met winst verkocht wanneer het verkoopbedrag hoger is dan het oorspronkelijke aankoopbedrag van de woning. Het bedrag dat hieruit komt zal vervolgens in mindering worden gebracht door de makelaars-, notaris-, onderhouds- en energielabel kosten. Vastgoed opkopers zoals Mercari bieden in de meeste gevallen een bod uit waar zij de kosten voor hun rekening nemen. Daar vertellen wij u graag later meer over.

Wanneer uw woning momenteel minder waard is dan op het moment van de aankoop blijft u achter met een restschuld. Dit heet een onderwaarde van de woning. Hier komen dan ook nog bovenstaande kosten bovenop. In dit geval is het geen slim idee om uw woning nu te verkopen.

Gratis bod aanvragen

Kosten verkoop woning

Bij de verkoop van uw woning moet u rekening houden met diverse kosten. Denk aan kosten voor de makelaar, de notaris, onderhoudskosten en het energielabel. De gemiddelde kosten van een makelaar verschillen vaak per woning. In de meeste gevallen is dit een percentage van de verkoopprijs van de woning. De notaris helpt met de overdracht na de verkoop van een huis. De onderhoudskosten betreffen de kosten van achterstallig onderhoud, klussen binnen- en buitenshuis en de schoonmaak van de woning.

Het regelen van een energielabel is een belangrijk onderdeel van de verkoop. Een energielabel is sinds 2015 verplicht bij de verkoop van een huis. De kosten voor dit label kunnen hoog oplopen. Denk aan ongeveer €200,- exclusief BTW, dit kan zelfs nog hoger oplopen.

Overbruggen woning

Uw eigen woning staat nog te koop maar u heeft uw nieuwe droomhuis al gevonden. Dan is het logisch dat u de woning al wil kopen maar dit zorgt wel voor dubbele woonlasten. Dit heet een periode van overbrugging. In dit geval betaalt u de hypotheeklasten van de oude woning en de nieuwe woning, niet ideaal. Deze kosten kunnen dus hoog oplopen.

Overwaarde investeren in uw nieuwe huis

De overwaarde die is voortgekomen uit de verkoop van uw huis zal moeten worden geïnvesteerd in het nieuwe huis. Wanneer de overwaarde van het oude huis niet wordt ingebracht in het nieuwe huis zal de nieuwe hypotheekrente niet volledig aftrekbaar zijn. Wanneer u beslist om geen nieuwe woning te kopen kan de overwaarde wel vrij besteed worden. Wel zal hier belasting over betaald moeten worden. Het bedrag wordt in dit geval bij uw vermogen worden opgeteld en daar zal belasting over betaald worden.

Voordelen verkoop vastgoed opkoper

Geef alle zorgen uit handen, bespaar kosten en verkoop uw woning aan een opkoper. Mercari zorgt ervoor dat u gratis over het beste bod beschikt. Het voordeel van dit bod is dat u er geen extra kosten meer afgaan, wat u geboden wordt is ook wat u krijgt. De opkoper koopt de woning van u en dit scheelt u veel onrust en onzekerheid in deze periode. Bij Mercari kunt u vandaag nog contact opnemen en wellicht is uw woning dan volgende week al verkocht. Dit kan zeer efficiënt zijn wanneer u in een situatie met dubbele woonlasten zit of een onverwachte onzekere financiële situatie. Wat bieden wij u?

  • Gratis het beste bod
  • Persoonlijk contact
  • Aanbetaling wanneer nodig
  • Notariële afwikkeling
  • Alle kosten voor onze rekening
  • Geen verkoopstress en onzekerheid
  • De opleveringstermijn wordt door u bepaald
  • Wij denken mee met de overbrugging

Er komen dus veel verschillende kosten kijken bij de verkoop van uw huis op een reguliere manier. Van makelaarskosten tot onderhoudskosten. Het kan daarom fijn zijn om uw zorgen uit handen te geven, kosten te besparen en in gesprek te gaan met een vastgoed opkoper.