Je huis klaar voor verkoop in 10 stappen

Wanneer je overweegt om je huis te gaan verkopen, dan komen er veel dingen kijken waar je je nog niet altijd bewust van bent. Van taxatierapporten tot de bezichtiging van potentiële kopers, allerlei stappen die terugkomen wanneer je besluit je woning te verkopen.  Als makelaar die zélf koopt weet Mercari Vastgoed hoe jij jouw woning en ander vastgoed snel verkocht krijgt.

Daarom delen wij 10 stappen voor het snel verkopen van je woning én we vertellen hoe jij jouw woning binnen 1 week verkocht krijgt.

Stap 1: Neem je een makelaar in de arm of verkoop je jouw huis zelf?

Het is mogelijk om zonder tussenkomst van een makelaar jouw woning snel te verkopen. Je kunt ervoor kiezen alle taken van een makelaar op je te nemen, zoals de promotie van je vastgoedobject of het inplannen en ontvangen van bezichtigingen. Houd er wel rekening mee dat je hier flink veel tijd aan kwijt zult zijn.

De snelste manier om je woning te verkopen

Een goede makelaar is goud waard bij het verkopen van je woning. Wist je ook al dat er makelaars zijn die zelf vastgoed kopen. Vastgoedmakelaars die jouw woning opkopen waardoor je niet op bezichtigen hoeft te wachten, maar waar je binnen één week je huis verkocht hebt en het geld op je rekening hebt staan. Wil je ontdekken hoe dit werkt? We leggen het proces hier uit.

Stap 2: Maak de woning aantrekkelijker

Bij het versieren van een levenspartner trek je een leuke outfit aan, of doe je dat lekkere luchtje op. Bij het aantrekkelijk maken van een woning kun je door simpele klusjes uit te voeren vaak een hogere prijs krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan achterstallige onderhoud dat altijd is blijven liggen of het vervangen van de oude Cv-ketel. Ook de kleinere klusjes als een klemmende deur of lekkende kraan vervangen draagt bij aan de uiteindelijke prijs die je zult ontvangen.

Stap 3: Bepaal de vraagprijs

Wil je jouw woning echt snel verkopen, dan is een vraagprijs onder de reële waarde de snelste manier om te verkopen. Toch wil je niet achterblijven met het idee dat er meer in had gezeten. Om de waarde van een woning goed te bepalen, moet je die baseren op de volgende punten:

 • de ligging van de woning
 • de huidige staat van het object
 • Waardes van verkochte huizen in de buurt
 • Vraag een richtprijs op

Wees bewust van het feit dat de emotionele waarde die jij hebt bij de oude woning, niet overeenkomt met reële waarde

 Handige extra tip

Via het Kadaster kun je tegen kleine betaling informatie opvragen die helpt bij het bepalen van de woning. Je vraagt via Kadaster.nl de volgende informatie op:

 • eigendomsinformatie
 • koopsominformatie
 • hypotheekinformatie

Stap 4: Verplichte documenten verzamelen

Bij het verkopen van vastgoed zul je de juiste documenten moeten hebben. Zo weet een koper bijvoorbeeld dat jij, en niemand anders, de wettige eigenaar bent. Naast eigendomsaktes is het energielabel van de woning ook verplicht om aan te leveren wanneer je vastgoed verkoopt.

Wil je meer weten over de documenten die je nodig hebt bij verkoop van vastgoed. Lees dan ons artikel waarin we je haarfijn uitleggen welke documenten je nodig hebt.

Stap 5: de woning verkoop klaar maken

Voordat je bezichtigingen over de vloer krijgt, die hun eerste indruk bepalen op wat ze zien, is het slim om je huis op te frissen. De eerste indruk bepaald vaak de gemoedstoestand waarin de verdere bezichtiging verloopt. Daarom is het achterlaten van een goede eerste indruk essentieel voor het verdere verloop van de bezichtiging.

Omdat je de kleine klusjes binnen- en buitenshuis al hebt opgepakt in stap 2, hoef je geen uren uit te trekken om de woning helemaal klaar voor de verkoop te maken. Een schoon, net en fris ruikende woning is voldoende voor je foto’s laat maken en potentiële kopers over de vloer krijgt. Zorg voor een neutrale en aansprekende inrichting. Zo spreken de foto’s die je gebruikt om je woning onder de aandacht te brengen bij een bredere doelgroep aan.

Stap 6: De fase van bezichtigingen

Wie zijn huis verkoopt krijgt te maken met belangstellenden die een kijkje willen nemen. Kopen zonder kijken is een prachtig televisieprogramma, maar lang niet de praktijk. In de bezichtigingsfase zullen er in het gunstigste geval meerdere belangstellenden melden die maar wat graag een kijkje komen nemen in jouw woning.

Wanneer je een makelaar in de arm neemt, hoef je je geen zorgen te maken want deze neemt alle bezichtigingen voor jouw waar. Als je geen makelaar hebt zul je zelf moeten plannen wanneer je jouw bezichtigingen houdt.

Wanneer je geen tijd of zin hebt om mensen bij jou over de vloer te krijgen. Dan kun je jouw woning snel verkopen zonder vreemde mensen over de vloer te krijgen. Je kunt jouw huis verkopen aan een vastgoedopkoper. Wil je ontdekken hoe dit in de praktijk gaat? Lees dan onze blog over het verkopen van vastgoed aan een opkoper

Stap 7: Het onderhandelen

Heb je een bod ontvangen, dan begint het spannende van het onderhandelen. Je hebt je van tevoren bedacht welk bedrag je minimaal wilt ontvangen en wat voor jouw onderdelen zijn waarop je wilt en kunt onderhandelen. De onderdelen waar vaak op onderhandeld wordt, naast de prijs, zijn:

 • Roerende zaken die in het huis achterblijven
 • Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring op de woning
 • Overdrachtsdatum

De overeenstemming vind je vaak in de details, dus zorg altijd dat je als verkopende partij een beetje water bij de wijn kunt doen om tot overeenstemming te komen met de kopende partij.

Stap 8: Het koopcontract

Je bent met de koper tot mondelinge overeenstemming gekomen, dus wordt het tijd om zaken op papier te zetten. Het koopcontract kan worden opgesteld. Een makelaar stelt deze in de meeste gevallen voor jou op, maar het is belangrijk om deze goed door te nemen en te checken op juistheid. Verkoop je jouw woning zonder makelaar, maak dan gebruik van de voorbeeld koopovereenkomst van Vereniging Eigen Huis.

Het koopcontract is een bindende overeenkomst is tussen koper en verkoper. Om die reden zul je alle details die te maken hebben met het huis en de verkoop ervan, hierin moeten vermelden. Denk aan de afgesproken koopsom, de overdrachtsdatum en de ontbindende voorwaarden.

Stap 9: Verhuizen en de overdracht van sleutel

Zodra de verkoop van je woning officieel is en aan alle voorwaarden voldaan kan worden door de kopende partij, word het tijd om te verhuizen. De overdrachtsdatum die je overeengekomen bent met de koper is de officiële datum waarop de koper eigenaar wordt en voor die datum zul jij de inboedel eruit moeten halen.

Een laatste inspectieronde met de koper van de woning, is het laatste moment voordat partijen naar de notaris gaan. Hier wordt de officiële overdracht ondertekent en worden sleutels officieel overgedragen.

Stap 10:  Sneller je woning verkopen?

Je wilt voorkomen met dubbele woonlasten te komen zitten, of je kunt niet langer wachten met de verkoop van de woning. Wie zijn woning snel wil verkopen, verkoopt aan een vastgoedopkoper zonder tussenkomst van verkoopmakelaars. Mercari Vastgoed koopt woningen, bedrijfspanden en zelfs bouwgrond zonder de onzekerheid die komt kijken bij het verkopen van vastgoed.

Snel uw huis verkopen en benieuwd wat uw woning opbrengt? Vraag kosteloos een richtprijs op:

 • Direct online of telefonisch een richtprijs aanvragen;
 • Deze service is geheel vrijblijvend;
 • U betaalt niets voor deze service;
 • Binnen 2 werkdagen hebt u een richtprijs voor uw huis in handen.