Snel geld nodig: kan ik mijn huis verkopen aan de bank?

U bent eigenaar van een huis dat flink wat overwaarde heeft en tóch lukt het u maar net om rond te komen. Onrealistische situatie? Niet echt. Want hoewel u op papier misschien heel wat geld heeft, is die rijkdom niet op uw bankrekening terug te vinden. Het geld zit vast, en komt pas vrij als u de overwaarde van uw woning weet los te peuteren.

Hoe zorgt u ervoor dat u die overwaarde van uw woning wél kunt gebruiken voor het betalen van uw rekeningen? Kunt u uw huis verkopen aan de bank of is het beter dit op een andere manier aan te pakken? Alles over dit onderwerp ontdekt u in dit blog.

Huis verkopen aan de bank: kan dat?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, dat kan niet. De bank moet u enkel zien als de partij die geld voorschiet. Want bedenk u maar eens: koopt u een huis, dan is de bank de partij die hem in eerste instantie betaalt. Dat aankoopbedrag lost u – via uw hypotheek – in termijnen af.

Wilt u uw huis verkopen om de overwaarde hiervan tot uw beschikking te krijgen, dan dient u dit te doen op eigen houtje en/of met de hulp van een makelaar. De bank is geen opkoper van huizen. En uw huis verkopen aan de bank, dat is dus geen optie.

Profiteren van overwaarde huis: welke opties heb ik wel?

Uw huis verkopen aan de bank kan dus niet. Maar gelukkig zijn er tóch manieren om die overwaarde van uw huis tot uw beschikking te krijgen.

1. Uw huis verkopen aan een andere partij

De eerste manier is natuurlijk voor de hand liggend: u kunt uw huis alsnog verkopen. Aan een andere partij dan de bank. Dit doet u bijvoorbeeld via een makelaar óf door hem te laten opkopen door een vastgoedopkoper als Mercari.

2. Uw huis verkopen en terughuren

Wilt u blijven wonen in uw vertrouwde omgeving, maar toch die overwaarde vrijspelen? Dan zou u kunnen overwegen om uw huis in de verkoop te doen en hem direct terug te huren. Voornamelijk vastgoedopkopers zijn hiervoor te porren. Bij Mercari krijgt u de opbrengst van uw huis bijvoorbeeld direct op uw rekening.

3. Een opeethypotheek nemen

Doet u uw woning liever niet in de verkoop, dan biedt het nemen van een opeethypotheek, ook wel verzilveringshypotheek genoemd, wellicht uitkomst. Wat dat is? Simpel uitgelegd is dat een soort voorschot die u krijgt van de bank, op de overwaarde die op uw huis rust. Op die manier kunt u (een deel van) de overwaarde – die u normaal pas zou krijgen als u uw huis verkoopt – alvast besteden.

Een opeethypotheek is aflossingsvrij. Dit betekent dat de bank alleen rente in rekening brengt en dus geen maandelijkse aflossing. Verder goed om te weten: de hypotheekrente over een opeethypotheek is niet fiscaal aftrekbaar.

Wat is de beste optie in mijn situatie?

U wilt de overwaarde van uw woning verzilveren en heeft hiervoor drie opties. Welke optie is het meest geschikt in uw situatie? Oftewel: waar doet u verstandig aan?

Goed om te weten is: aan alle drie de opties zitten best wat haken en ogen. Want waar u – als u uw huis in de verkoop doet – de overwaarde wellicht nodig heeft om uw nieuwe woning te kunnen financieren, heeft u bij terughuren te maken met een huur die hoog kan uitvallen. En wilt u een opeethypotheek nemen, dan kunt u stuiten op eisen en voorwaarden, waaraan u mogelijk niet voldoet. Bij het verstrekken van een opeethypotheek kijkt de bank bijvoorbeeld naar uw leeftijd en hoelang u nog in de woning wilt blijven wonen.

Ons advies is dan ook: breng uitgebreid in kaart wat iedere optie u kost én oplevert en bepaal aan de hand daarvan waaraan u verstandig doet.

Huis verkopen en terughuren via Mercari

Wilt u de overwaarde van uw huis vrijspelen door uw woning te verkopen aan een vastgoedopkoper? En bent u benieuwd wat het u maandelijks kost als u uw huis vervolgens zou terughuren? Mercari helpt u graag. We voorzien u van al het advies dat u nodig heeft en – indien gewenst – kopen wij uw huis van u over.