Vraagprijs woning bepalen: hoe doet u dat?

Hoewel uw huis verkopen zonder makelaar tal van voordelen met zich meebrengt, komt het kunstje van een realistische verkoopprijs bepalen hierbij wél op uw eigen bordje te liggen. En dat is niet altijd gemakkelijk. Want vraagt u te weinig, dan grijpt u flink naast de prijzenpot. Maar uw huis voor een te hoog bedrag in de verkoop doen komt het proces ook niet altijd ten goede. Hoe dan ook: de vraagprijs van uw woning bepalen gaat niet over één nacht ijs. Wij helpen u hier daarom graag bij.

Huis verkopen: Verwacht een realistisch bod

Verkoopt u uw woning aan Mercari, dan kunt u er gelukkig vanuit gaan dat het bod op uw huis realistisch is. Wij zijn een betrouwbare partij en houden niet van addertjes; al helemaal niet als die onder het gras zitten. Dat neemt niet weg dat het geen kwaad kan zelf onderzoek te doen naar de waarde van uw huis. Van extra zekerheid en vergelijkingsmateriaal is immers nooit iemand slechter geworden.

Juiste vraagprijs woning bepalen: 5 tips

Voor het bepalen van de waarde en de vraagprijs van uw woning kunt u gebruikmaken van onderstaande tips.

1. Bekijk de vraagprijzen van huizen bij u in de buurt

Een uurtje spenderen op Google en Funda werpt zijn vruchten al flink af. Daarmee bedoelen we: als u online zoekt naar de vraagprijs van huizen bij u in de buurt die te koop staan of recent verkocht zijn, krijgt u in grote lijnen een beeld van hoeveel uw huis waard is. Kijk hierbij naar aspecten als het aantal vierkante meters, het soort woning en de onderhoudsstaat en vergelijk dat met de eigenschappen van uw woning. Komt het min of meer overeen? Dan is de kans groot dat uw huis ongeveer dezelfde waarde heeft.

2. Doe onderzoek naar de aankoopprijs van vergelijkbare woningen

Als u wilt weten welk geld huizenkopers bereid zijn neer te leggen voor vergelijkbare woningen bij u in de buurt, is het Kadaster een handige toevoeging. Hierin worden de verkoopgegevens van alle woningen in Nederland geregistreerd. Niet alleen is hier te vinden voor hoeveel een huis te koop heeft gestaan, maar ook kunt u opvragen voor welk bedrag het daadwerkelijk verkocht is. Waardevolle informatie: dit geeft een nóg beter beeld van de huizenmarkt bij u in de buurt.

3. Ga niet tot de max

Als aanvulling op bovenstaande tip willen we u aanraden: ga niet tot de max met uw verkoopprijs. Denk dus niet dat u de aankoopprijzen van huizen bij u in de buurt automatisch kunt gebruiken als verkoopprijs voor uw woning.

Waarom niet? Er wordt tegenwoordig flink overboden en verkoop- en aankoopprijzen liggen erg uiteen. Zet u een huis voor een torenhoge prijs te koop, dan schrikt dat af. Mensen denken bijvoorbeeld dat ze toch geen kans maken of dat er iets niet klopt aan de woning. Het gevolg: er worden geen biedingen gedaan.

4. Laat uw vraagprijs niet beïnvloeden door verbouwingskosten

Gaat u de vraagprijs van uw woning bepalen, dan is het verleidelijk de kosten die u heeft gemaakt voor een eventuele verbouwing hierin mee te nemen. U wilt deze immers het liefst terugverdienen. Aan te bevelen is echter om dit niet te doen. De kans bestaat namelijk dat potentiële kopers zich niet kunnen vinden in uw smaak en de boel alsnog willen verbouwen. Dat extra geld zijn mensen in dat geval niet bereid om neer te leggen.

5. Schakel een onafhankelijke taxateur in

Wilt u er écht zeker van zijn dat u uw huis verkoopt tegen wat het waard is? Dan is het aan te raden een onafhankelijke taxateur in te schakelen. Dat kost natuurlijk wel wat, maar zo’n professionele taxatie vertelt u wel direct en eerlijk voor hoeveel u uw woning in de verkoop kunt doen.

Uw huis zorgeloos, snel en tegen een realistisch bod verkopen?

We lieten het al eerder vallen: als u uw woning verkoopt aan Mercari, weet u zeker dat u ervoor krijgt wat het waard is. Wij doen te allen tijde een bod waar u op aan kunt. Bovendien profiteert u van een heleboel andere voordelen als u voor Mercari kiest als koper:

  • Uw woning is al binnen een week verkocht.
  • Het geld ontvangt u vrijwel direct op uw rekening.
  • Doordat we in het koopcontract geen ontbindende voorwaarden opnemen, heeft u maximale zekerheid.
  • De opleveringsdatum van uw woning bepaalt u zelf.
  • Het verkopen van uw woning kost u weinig moeite.
  • U betaalt geen makelaarskosten.

Interesse? Meld uw woning vandaag nog bij ons aan!

Woning aanmelden