BLOG

Overwaarde huis na scheiding

Een scheiding heeft veel voeten in de aarde. Als u en uw partner samen eigenaar zijn van een koopwoning, is er een kans dat er een overwaarde van het huis na scheiding overblijft. Dit is een bedrag waar beide partijen recht op hebben. Het maakt hierbij niet uit of de woning verkocht wordt of dat u of uw partner in de woning blijft wonen: bij een scheiding moet de waarde van het huis berekend worden.

Bij Mercari Vastgoed adviseren we u graag over de mogelijkheden.

Zo werkt overwaarde huis na scheiding

Een belangrijke vraag bij een scheiding is wat er met de overwaarde van de woning moet gebeuren. Als blijkt dat de woning namelijk meer waard is dan de resterende hypotheekschuld, blijft er een overwaarde over. Zijn u en uw partner beide eigenaar van de koopwoning, dan heeft u allebei recht op deze overwaarde. Dit kan grote financiële gevolgen hebben. Het is dus belangrijk dat u hier een weloverwogen beslissing over maakt.

Diverse situaties bij scheiding

Hoe de overwaarde van het huis na scheiding verdeeld wordt, is afhankelijk van de situatie. Hierbij zijn drie scenario’s:

  1. Eén van de partners blijft in het huis wonen en koopt de ander uit;
  2. Eén van de partners blijft in het huis wonen en de woning blijft onverdeeld;
  3. Het huis wordt verkocht.

Afhankelijk van bovenstaande scenario’s, wordt de overwaarde verdeeld. Hieronder zullen we de situaties verder toelichten.

Overwaarde huis bij scheiding: uitkopen

Besluit u of uw partner om in het huis te blijven wonen, dan kunt u ervoor kiezen om de ander uit te kopen. Als blijkt dat er een overwaarde is van de woning, dan moet de helft van deze overwaarde betaald worden aan de partner die vertrekt uit de woning. Dit noemen we uitkopen. Hierbij komt de hypotheek volledig op de naam van de partner te staan die in de woning blijft wonen.

Echter is deze situatie niet altijd mogelijk. Degene die in de woning blijft wonen, moet de lasten van de hypotheek alleen kunnen dragen. Vaak gaat dit gepaard met een hogere hypotheek. Laat u hier dus goed over adviseren.

Woning onderverdeeld

Ook kunnen u en uw partner besluiten om gezamenlijk eigenaar te blijven van de woning. De kans is aanwezig dat u hiervoor kiest ten omwille van de kinderen. In dit geval hoeft de overwaarde van het huis bij scheiding dus niet meteen verdeeld te worden. Wel blijf je in dit scenario dus beide aansprakelijk voor de hypotheek.

Verkoop van de woning

Het laatste scenario is om de woning te verkopen. In deze situatie blijft dus geen van beiden in de woning wonen. Voordat jullie deze verkopen, is het belangrijk om te weten wat de woning waard is. Is de woning meer waard dan de restschuld? Dan komt deze overwaarde na de verkoop van de woning vrij. Deze overwaarde van het huis na de scheiding kunnen u en uw partner samen verdelen.

Kiest u ervoor om de woning te verkopen, dan is het prettig om hiervoor een makelaar in te schakelen. Zeker bij een scheiding is het fijn als dit proces niet te lang duurt. Bij Mercari Vastgoed kunt u uw huis snel verkopen, met weinig onzekerheid.

Overwaarde huis na scheiding belasting: zo zit het

Rust er een overwaarde op uw woning na de scheiding, dan kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Zo is het mogelijk dat u meer vermogensbelasting moet betalen over de overwaarde van de woning. Daarnaast kunt u te maken krijgen met de zogenaamde bijleenregeling van de Belastingdienst. Dit houdt in dat u de overwaarde van het huis moet gebruiken om de hypotheekschuld bij de aankoop van een nieuw huis te verlagen. Als u dit niet doet, kan dit gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek.

Overweeg vooraf daarom altijd goed wat de mogelijkheden zijn voor de overwaarde huis belasting na de scheiding. Het kan namelijk forse gevolgen hebben voor uw financiële plaatje, waardoor u niet te snel beslissingen wilt maken.

Snel uw woning verkopen bij een scheiding

Het proces vanaf het moment dat u besluit de woning te verkopen totdat de woning daadwerkelijk verkocht is, kan vaak lang duren. Zeker bij een scheiding kan dit ontzettend vervelend zijn. De woning gaat namelijk gepaard met emotionele bagage. Bij een scheiding kan het dus fijn zijn om de woning snel te verkopen. Mercari Vastgoed koopt woningen op en kan uw woning daarom snel van u overnemen.

Eerst overwaarde van uw huis berekenen na een scheiding? Bij Mercari Vastgoed helpen wij u graag verder. Geheel zorgeloos en zonder frustratie.