Huis verkopen met meerdere erfgenamen

Na het overlijden van een dierbare, zijn het de nabestaanden die de erfenis ontvangen. Het kan in iemands testament worden opgenomen wie welke eigendommen ontvangt. Echter is het ook mogelijk dat er meerdere erfgenamen in het spel zijn. In dit geval zal de erfenis worden verdeeld onder meerdere erfgenamen. Zijn er bijvoorbeeld meerdere erfgenamen die het huis hebben geërfd, is het een logische stap dat de woning verkocht wordt. Graag vertellen wij u hoe dit in zijn werking gaat en waar u op moet letten.

Uw rechten voor het erven van een huis

Er zijn verschillende manieren waarop een huis na het overlijden van een persoon kan worden verdeeld. Na het overlijden van iemand hebben erfgenamen recht op de erfenis, het vermogen van dit persoon. Als iemand een testament heeft opgesteld is deze leidend, hier zal dan worden beschreven welke erfgenamen welk eigendom erft. Echter is het ook mogelijk dat er geen testament is opgesteld door de overledene. In dit geval volgt de reguliere wet, deze is als volgt.

Is de partner van de overledene nog in leven? Dan zal het huis tot zijn/haar beschikking komen. Let wel op dat dit een huwelijkspartner, een geregistreerd partnerschap of een partner met een samenlevingscontract is. Mocht dit niet het geval zijn kan het huis aan meerdere erfgenamen worden geschonken. De keuze is dan aan de erfgenamen wat zij hier mee willen doen. Dit kan bijvoorbeeld de verkoop van de woning betekenen zodat de opbrengst kan worden verdeeld.

Het erven van schulden

Een erfenis is niet altijd positief, er kunnen ook schulden aan verbonden zitten. Het is voor u niet de bedoeling dat u hier financieel op achteruit gaat. Let daarom goed op met het aannemen van een erfenis. Een overledene kan bijvoorbeeld een hypotheek achterlaten die hoger is dan de waarde van het huis. Wanneer u de erfenis direct zal aanvaarden, is het uw taak om de hypotheek af te betalen. Er zijn daarom diverse opties voor de aanname van een erfenis. U kunt de erfenis direct aanvaarden met de bijbehorende risico’s. Echter kunt u ook kiezen om de erfenis direct te verwerpen of beneficiair te aanvaarden.

Het direct verwerpen van een erfenis is verstandig als u er zeker van bent dat een overledene schulden achterlaat. Hier zal u een schriftelijke verklaring voor moeten afleggen met de betaling van €130,-. Dit kan niet teruggedraaid worden en de erfenis zal worden doorgegeven aan bijvoorbeeld uw kinderen. Minderjarigen kunnen nooit voor schulden verantwoordelijk worden gesteld.

Bij het beneficiair aanvaarden van erfenissen, wordt u erfgenaam maar eventuele schulden hoeft u niet te betalen. Dit is een soort middenweg tussen een directe aanvaarding en verwerping. Mochten er geen schulden naar voren komen hebben de erfgenamen nog steeds recht op de erfenis.

Kan een erfgenaam de verkoop van een huis tegenhouden?

Om de verkoop van een huis te voltooien zullen alle erfgenamen moeten tekenen. Dit betekent dat er van tevoren moet worden besproken wanneer de woning verkocht wordt en voor welke prijs. Dit kan in samenspraak met een verkoopmakelaar gedaan worden. Zodra dit rond is en de woning is verkocht kan de waarde verdeeld worden. Leg afspraken bij de verkoop van een huis goed vast, zo weet u in elk geval waar u aan toe bent en kunnen conflicten worden vermeden.

Moeten alle erfgenamen tekenen bij verkoop huis? Bijvoorbeeld omdat iemand het niet eens is met de verkoopprijs van de woning? Dan zijn hier enkele regels aan verbonden. Bij een goed en redelijk bod zal iemand wettelijk mee moeten werken. In het geval van een conflict kan een rechter te hulp schieten. Het beste is om voordat iemand overlijdt dit soort zaken vast te leggen in het testament. Dan kan het worden vastgelegd door welke notaris en of het huis überhaupt zal worden verkocht.

Huis verkopen met meerdere erfgenamen bij Mercari

De verkoop van een woning brengt normaal gesproken al veel onzekerheden met zich mee. In een situatie van verkoop met meerdere erfgenamen kan dit al helemaal lastig zijn. Wanneer wordt de woning verkocht en wat wordt de verkoopprijs? Het is dan prettig om te weten waar u aan toe bent en het proces snel af te handelen. Mercari neemt deze onzekerheden graag van u weg en biedt u de garantie en zekerheid die u in dit geval nodig heeft. Na uw aanvraag voor een geheel vrijblijvende richtprijs nemen wij bij interesse binnen 2 werkdagen contact met u op. Daar komen voor u geen extra kosten bij kijken. Neem snel een kijkje op de website voor meer informatie. Wij bieden:

  1. Gratis het beste bod voor u
  2. Persoonlijk contact
  3. Notariële afwikkeling
  4. Geen verkoopstress en onzekerheid
  5. Alle kosten voor onze rekening